Fler yrkesval möjliga med truckkort

Det är alltid bra att ha flera behörigheter på sitt körkort och just truckkort är en sådan behörighet som gör att du kan få en hel del olika jobberbjudanden du annars gått miste om.

Truckkort finns i olika behörigheter och möjliggör att du får köra olika varianter av truckar. Under tiden du går en utbildning för att ta truckkörkort kan du många gånger också få andra utbildningar på vägen som ger dig än mer kunskaper och erfarenheter. Många av de utbildningar som anordnas av till exempel Arbetsförmedlingen är också sådana som just har med truckkort att göra. Det beror helt enkelt på att många industrier söker personal som har den här typen av körkort. När du ska gå en truckutbildning finns det dock en del saker du bör tänka på. Du måste till exempel vara tillräckligt gammal för att få ta truckkörkort och om du inte går en generell utbildning kan du också behöva köra lite truck vid sidan av för att lära dig hantera den.

Krav på dig som vill ta truckkörkort

Om du vill ta ett truckkörkort är det viktigt att du går rätt utbildning. Under utbildningens gång lär du dig att hantera trucken på ett säkert och praktiskt sätt. För att du ska få gå utbildningen och för att kunna få truckkörkortet finns det en del krav som du måste uppfylla. Du ska bland annat:

  • Vara minst 18 år gammal, i vissa fall godkänns även 16-åringar
  • Gärna ha körkort. För att köra truck på allmän väg krävs minst traktorkörkort
  • Ha relativt god fysik
  • Kunna göra avståndsbedömningar

Truckkörkortet kan i några fall ge personer över 16 år möjlighet att köra på inhägnat område efter att kursen genomgåtts trots att ålderskraven inte är uppfyllda. Det krävs dock att personen har ett tillräckligt högt ansvarstänkande.

Är det svårt att få truckkort?

Lagerarbetare med gaffeltruck.Att lära sig att köra truck är inte helt enkelt och olika truckar kan vara olika svåra att köra. Det finns dessutom en hel del teori du måste lära dig. Hos Arbetsmiljöverket kan du läsa lite mer om att köra truck på en arbetsplats, samt vad som sker om du skulle råka köra på något eller någon.

När du går din utbildning för att ta truckkörkort kan du ofta få utbildningen anpassad så att den sker i en takt som passar dig. Det betyder att du kan köra och blanda teori så att du känner att du hänger med även om du till exempel har någon inlärningssvårighet eller sjukdom.

vägskyltVilka yrkesområden kan anställning bli aktuellt inom?

När du har ett bevis på att du kan också får köra truck kan en hel del befattningar inom olika yrken bli aktuella för dig. Du kan till exempel lättare få arbete inom olika industrier samt inom lager. Där behövs det ofta personal som på ett bra sätt kan hantera olika former av truckar. Det kan nämligen förekomma olika arbetsuppgifter som kräver särskilda redskap och alla har inte samma behörighet eller erfarenhet av truckkörning. Även butiker och tillverkningsföretag har behov av personal med truckkort.