Se till att din bil är trafiksäker

Har du tänkt på hur mycket tid du tillbringar i bilen? Kanske åker du både till och från jobbet, gör en tur till affären och åker på någon aktivitet varje dag. Har du familj skjutsar du säkert dessutom det käraste du har regelbundet. Med det i åtanke är det viktigt att tänka på att din bil håller hög säkerhet.

Men hur säkerställer du att bilen är säker? Är du ingen bilmekaniker kan det vara ganska svårt att avgöra vad som bör åtgärdas och vilka säkerhetsrisker som finns. Då är det tur att https://www.bilprovningen.se/ finns. Vid din årliga besiktning hjälper de dig att upptäcka fel så att din bil är säker att åka i. Läs vidare för att ta reda på mer.

Vad är bilprovning?

Vad är då bilprovning, eller besiktning som det också kallas? Generellt kan man säga att de flesta bilar ska besiktigas var 14:e månad. Lite andra regler gäller dock för nya bilar och veteranmodeller. En besiktning görs för att säkerställa att bilen är trafiksäker. Idag är det vanligt att inte klara besiktningen vid första försöket. Det kan bero på att många inte har så stora kunskaper kring bilar och underhåll. Då är det tur att bilen kan få en översyn av en kunnig person med jämna mellanrum så att den håller sig säker. Kom ihåg att även andra fordon, till exempel A-traktorer behöver besiktigas för att få vistas i trafiken.

Vad händer om man inte klarar besiktningen?

När du kommer till besiktningen kan du ofta sätta dig ned och ta en kopp kaffe medan en kontrollant tar över din bil. Många verkstäder erbjuder även en kontroll av din syn medan du väntar. När bilen besiktigas körs den av en oberoende besiktningsman. Den hissas också upp och kontrolleras på undersidan. Skulle bilen inte gå igenom besiktningen får du ofta någon månad på dig att åtgärda problemet innan du behöver besiktiga bilen igen. Det är bara vid riktigt allvarliga och farliga fel som din bil beläggs med körförbud. Du behöver med andra ord inte vara speciellt orolig över att behöva ta bussen hem från besiktningen.