Vill du bli en motorcyklist?

Är du en av alla de som är fascinerad av motorcykelsport, och gärna sitter klistrad hemma vid teven när det är en sändning på gång? Kanske går du själv runt och drömmer om att en dag få äga en hoj, snarare än en snygg snabb bil? Du är inte ensam.

Ja, det är många som är förtjusta i de tvåhjuliga fordonen vi kallar för motorcyklar. Det är något särskilt med dem, de har väldigt mycket aura och att äga och köra en motorcykel medför många saker på ens personlighet. Antingen känner man sig snabb, sportig och extrem på sin moderna och häftiga hoj, eller så känner man sig som en självklar medlem i Sons of Anarchy där man sitter på sin Harley Davidsson iklädd ett rejält läderställ och ett utmärkt skägg. Oavsett vilken typ du känner att du är – eller snarare vilken typ du strävar efter att vara, så behöver du ordna med en sak innan du kan klättra upp på din motorcykel och åka iväg in i oändligheten. Och det är motorcykelkörkortet.

Ta motorcykelkörkortet!

Det bästa är förstås om du redan har körkortet man behöver för att köra personbil. Varför? Jo, för när du tar det så får du lära dig de flesta trafikregler och bestämmelser som gäller, och om du har tur har inte de kunskaperna runnit ut ur hjärnan som vatten på en gås, utan du kommer fortfarande ihåg en hel del. Det gör att du kommer behöva plugga mindre inför teoriprovet. Men vad ska du då göra om du vill ta MC-körkort? Det finns några steg du kan genomföra:

  • Kontakta en bra körskola som utbildar folk som vill ta motorcykelkörkort. Det är inte alla trafikskolor som erbjuder det som behövs för att man ska kunna övningsköra samt lära sig teorin, så därför behöver du försäkra dig om att du kan hitta en skola som lär ut det.
  • Om du har möjlighet så är det bra om du kan ordna med någon som kan övningsköra med dig – liksom man övningskör med en handledare i personbil så är det bra att få mängdträning utanför skolan.
  • Plugga ordentligt! Många klarar inte teoriprovet första gången, och det är viktigt att plugga ordentligt inför teoriprovet. Slarva inte.
  • Kör ansvarsfullt. Vi vet att det är lätt att falla in i ett farligt körbeteende när man sitter på en snabb hoj, men du måste försöka kväva den sidan, annars kan du bli kuggad på uppkörningen eller förlora kortet snabbt efter att du tagit det.