Så ska du göra när du får stenskott

Om du har fått ett stenskott är det viktigt att direkt ta kontakt med en verkstad. Om du åker runt med ett stenskott kan det resultera i en sprucken vindruta. Att byta ruta kostar betydligt mer än att laga ett stenskott.

Har du fått ett stenskott i rutan? Ett stenskott kan vara starten till att du får en spricka i vindrutan eller att hela rutan spricker. Om du har en spräckt bilruta får du en försvagning i den och sprickan ger sämre sikt vilket är en trafikfara. Därför är det av största vikt att du tar hjälp av ett proffs när du fått ett stenskott som kan avgöra om du behöver byta hela rutan eller om det går att laga. En strikt rekommendation brukar vara att en ruta med ett stenskott som är större än 30 millimeter bör bytas ut.Bra saker att veta om stenskott:

  • En reparation görs för att förhindra att rutan får en spricka.
  • En skada av ett stenskott blir inte osynligt efter en lagning men funktionen i rutan är densamma.
  • Resultatet av en lagning av ett stenskott beror på hur lång tid det gått efter händelsen och strukturen på stenskottet.
  • Ett gammalt stenskott är svårare att laga och få bättre resultat.
  • Större stenskott än 30 millimeter bör inte lagas.

Laga stenskott

Ett stenskott i rutan brukar vara fult och ibland stort. När ett stenskott lagas används en diamantborr för att lagningsvätska ska kunna pressas in. När vätskan har stelnat och hårdnat behöver det som sticker upp ovanför glaset tas bort. Det tas bort med ett vasst föremål och ytan poleras rak, slät och blank. Detta kräver mycket kunskap och inget du ska försöka dig på själv. Det är mycket bättre att låta en peson som har det som profession genomföra lagningen. Själva lagningen av ett stenskott tar inte lång tid alls, oftast en halv timme till max någon timme. Att laga ett stenskott innan det har hunnit bli en spricka kan göra att du kan spara mycket tid och pengar. En reparation påverkar inte vindrutan utan den kommer vara lika stark som innan. Om du får ett stenskott kan det vara bra att redan vid detta tillfälle täcka över stenskottet med ett stenskottsplåster som skyddar vindrutan mot att skadan förvärras innan du kommer till verkstaden. Stenskott är väldigt vanliga på våren innan väggarna har sopats.

Kostanden för stenskott

Vad kostnaden blir för att laga ett stenskott beror lite på omständigheterna. Det beror bland annat på var skadan sitter, storleken och rutan. Det är bra att kolla om din försäkring täcker glasskador eller inte. Om försäkringen täcker glasskador är det bara självrisken som du behöver betala.

Sprickor i vindrutan

Ett stenskott kan få vindrutan att spricka och det beror ofta på temperaturskillnader som får spänningen i rutan att öka. Att du kör på en ojämn väg kan också orsaka en spricka. Sprickor i vindrutor lagas inte av säkerhetsskäl utan har du en spricka måste hela rutan bytas ut. Därför ska du åka till verkstaden direkt innan rutan spruckit. Det är också bättre för miljön att laga rutan istället för att behöva byta ut den.