Så kör du säkert

Att ta körkort är en stor händelse för många människor, det då du får lov att köra bil. Att ha körkort garanterar inte alltid säker bilkörning. Du är inte färdiglärd för att du har ditt körkort i handen.

Att köra säker är något du kan träna på som förare och ju mer du kör, desto säkrare blir du. Säkerheten behöver inte inkludera endast sättet som du kör på. Det har med bilen att göra. Du bör ha bra däck som är rätt för värdelaget som du kör på. Om du inte har det kan det ske allvarliga olyckor, även om du är en van bilförare. Du bör uppdatera och byta ut bildelar när det väl är dags eftersom de kan de dig en osäker bilkörning om det är gammalt.

Saker att tänka på

Om du vet att din krockkudde är gammal och är osäker på att den kommer att fungera när du väl behöver den, kan du behöva byta ut den. Det ska du inte göra själv utan du bör åka till närmaste verkstad. Håll efter dina däck och se till att du inte har punka eller andra skador som kan göra det osäkert för dig att köra. Du bör också skaffa ordentliga billyktor som lyser upp i mörkret, om de du har, har gått sönder. Du bör ha en varningstriangel med i bilen, det kommer göra att du vid eventuell olycka kan varna andra bilister, om du har stannat på olämplig plats. Att inte kunna varna andra är väldigt osäkert för dig och andra runt omkring.

Underhåll bilens grunddelar

Att byta ut ratt, däck och billyktor är viktigt eftersom de gör bilen säker att köra. Det finns däremot viktigare saker som du kan behöva åtgärda för att du ska få en bättre och säkrare bilkörning. En av de viktigaste är att underhålla bromsarna. Är bromsarna i sönder eller utslitna bör du byta ut dessa så fort som möjligt. Att köra runt med bromsar som inte är fungerande är allt annat än säkert, varken för dig eller för folk runt om kring dig. Se därför till att ha en genomgång av bilen med jämna mellanrum för att försäkra dig om en säker bilkörning.