Den riktiga Rallybruden

Filmen Rallybrudar hade premiär 2008 och vi fick följa med i en berättelse om två kvinnor som bröt normen i den mansdominerade sporten rally. Men vad många kanske inte vet är att just denna film faktisk är baserad på en sann historia.

Är det ett namn som varje bil- och rallyälskande person bör lägga på minnet sår är det Ewy Rosqvist som under 1960-talet körde hem första platsen i det 444 mil långa rallyt Gran Premio i Argentina. I en intervju med tidningen Mitti berättar Ewy om hur hon blivit övertalad av en väninna att ställa upp i en lokal rallytävling i Skåne och hur hon genom den tävlingen fastnade för sporten. Sedan skrattar hon och säger att det var när hon började vinna över grabbarna som hon verkligen gick in för rallysporten helhjärtat.

Gran Premio-rallyt i Argentina

Visst var det få som tog Ewy och hennes kartläsare Ursula seriöst när de år 1962 infann sig vid rallyt i Argentina. De flesta trodde att de var där för att vara vackra modeller och sitta på motorhuven på bilen de kom med, men ack så fel de hade. Det slutade faktiskt med att tjejerna tog hem segern i alla loppets etapper och låg långt före alla andra förare när de efter hela elva dagar tog sig över målsnöret som segrare.

Mercedesavtal

Under loppet blev hon sponsrad av Mercedes Benz och det var just en Mercedes hon körde du hon och Ursula vann i Argentina. Och hon har än idag kvar sitt körkort, vilket inte alla åldringar har av diverse anledningar som vi tidigare skrivit om här. Enligt Ewy har hon fortfarande ett bra avtal med Mercedes och kan när helst hon önskar åka ut till Mercedeshandlaren i Akalla och plocka ut en bil. Och på frågan om bilhandlaren behöver oroa sig för hennes körning svarar hon självsäkert: ”Nej, jag har aldrig kört i diket. Vad ska jag där att göra?”