Fler körkort dras in på grund av sjukdom

När det kommer till vår bil och att åka omkring så är det en enorm frihetskänsla. Det är en sådan frihetskänsla att många väljer att fortsätta köra trots att de drar på sig åldersrelaterade sjukdomar.

Som ung är körkort det enda man tänker på nästan, och att välja en körskola i stockholm eller på annan ort där man kan snabbt och enkelt ta sitt körkort är något som fler väljer. Det här med att köra upp som privatist väljer fler och fler bort. Men, har man haft ett körkort under hela sitt vuxna liv blir det en enorm förändring om man helt plötsligt blir av med det.

Fler blir av med körkortet

Många äldre blir av med körkortet främst på grund av demenssjukdomar och stroke. Om man som sjuk håller kvar i sitt körkort och beger sig ut på vägarna är man inte bara en fara för sig själv utan en fara för sina medtrafikanters liv. Detta är något man vill försöka undvika. Enligt Transportstyrelsen är det viktigt att både läkare tillsammans med den anhörige anmäler sig om man inte längre är kapabel till att köra bil. Årligen är det 8854 körkort som återkallas på grund av medicinska skäl, och allt som allt var det 2013 40 000 körkort som drogs tillbaka. Och det är 55 000 människor som årligen får en stroke. Följande är viktigt att tänka på som äldre:

  • Att man tänker till om man kan utgöra en trafikfara
  • Hur är ens hälsa och om man äter några mediciner
  • Vad behöver man bilen till
  • Kan det vara läge att behöva flytta så man kommer närmre kollektivtrafik och stad.

Transportstyrelsens viktigaste uppgift Som myndighet är den viktigaste uppgiften som Transportstyrelsen har är att se till så att alla som sätter sig bakom ratten är lämpad för just det så att man försöker att minimera olyckor. Man kan säga att Transportstyrelsen både ger och tar liv – då de både utfärdar körkort och inkallar det. Fler äldre har körkort Även då Transportstyrelsen drar in många körkort så blir siffran bara högre och högre på dem som har kvar sitt körkort på äldre dagar. Andelen av de som är över 65 plus ökar. Det är även många kvinnor som behåller sina körkort. Ser man tillbaka på 80-talet så var det inte alls många kvinnor som körde bil och bland äldre kvinnor så var det något otroligt ovanligt.