Elbilen växer i popularitet

De senaste åren har den ständigt aktuella frågan gällande bilens miljöpåverkan återigen tagit plats i det offentliga rummet. Som vanligt diskuteras hur vi på smartast sätt ska transformera våra samhällen till fossilfria. Ett alternativ är att allt fler börjar använda sig av smarta miljöbilar – och Tesla är i framkant av utvecklingen.

Tesla i framkant av utvecklingen

Företaget Tesla är framförallt inriktade på att producera elbilar. Sedan 2012 har företagets aktie vuxit från 50 dollar till 200 dollar – och marknaden är inte mättad ännu. Nu vidareutvecklar företaget sin portfölj av produkter och fortsätter utveckla smarta solpaneler. Något som driver företaget framåt är hur allt fler väljer att använda sig av en elbil. Vidare är företaget intressant för investerare om man jämför mervärdet per bil. GM ligger i branschens lägsta intäkt per bil med ca. 7000 kronor per bil. Tesla ligger i den andra sidan av spektret med makalösa 781 00 kronor i vinst per bil. Detta får andra aktörer inom bilmarknaden att intressera sig allt mer för elbilar. Företag som Audi, BMW, Volkswagen och Mercedes-Benz väntas lansera flera nya modeller fram till 2020.

Ta hjälp av en expert

5361231-laddstation-el-bilI en intervju för Metro med Carl-Erik Stejernvall, teknisk rådgivare på Motormännens riksförbund, redogör han några faktorer du vill hålla i åtanke medan du väljer bil. För det finns flera val – nytt eller begagnat, leasad eller hyrd bil – något som inte alltid gör det så enkelt att hitta rätt.  ”Dina behov avgör vilket ditt val bör vara”, menar Stjernvall. Han förklarar att det viktigaste för privatpersoner är att se över sin ekonomiska situation. Ur det kan man sedan vidare börja inrikta sig på märken och modeller. Däri ligger livsstilsvall som kan.

Låna pengar till bil – en god idé?

Flera gånger kan det vara värt att låna pengar för att köpa en bil istället för att leasa eller hyra en. Då äger du själv din bil även om du inte skulle ha råd att betala en månad vid leasing. Bluesteps billån är framförallt inriktade på att hjälpa dig som funderar över att ta ett billån.