Speedway

Speedway är en av de motorsporter som är som mest populära i dagsläget, och om du har tittat på sportsändningarna under de senaste månaderna har du säkerligen inte missat att speedway ofta tas upp. Här ska du få en genomgång i vad speedway är, hur det fungerar och lite annat smått och gott! 

I Europa är speedway en väldigt populär motorsport, och arenan som används för att utöva speedway är en rundbana, där materialet huvudsakligen består av grus och lera. Man ställer upp i lag, och varje lag består av sju stycken förare. I en match tävlar två av dessa sjumannalag mot varandra, och en av dessa lagmatcher består av 14 stycken heat och en final. I varje heat så tävlar fyra stycken förare mot varandra, och då är det två från varje lag som gäller i uppställningen. Det är fyra varv man kör, och den som kommer in först får 3 poäng, den andra får två poäng, den tredje ett poäng och den som sist avslutar sina fyra varv får inga poäng alls. Som mest kan alltså ett lag få fem poäng i ett heat, och som minst får man 1 poäng, och det här är ett av ursprungen till uttrycket ”femetta”, vilket alltså är när båda förarna från ena laget kommer först och får fem poäng medan det förlorande laget i heatet bara får 1 poäng. För att kunna skilja förarna åt så får de huvor att sätta över hjälmarna i olika färg, där de antingen kan ha en röd, en gul, en vit eller en blå huva över hjälmen, och vanligast är att hemmalaget får ha de röda och blåa huvorna när de ska köra sina heat. Den som är mest känd av alla de svenska speedwayförarna är Tony Rickardsson, som under många år plockade VM-titel efter VM-titel. En annan person som blivit känd, dock av en mer sorglig anledning, är Kenny Olsson som var förare i det allsvenska laget Vargarna. Han råkade ut för en dödsolycka i en tävling år 2007, och efter detta infördes en regeländring i Sverige om vårdslös körning, där förare som kör vårdslöst kan få varningar och bli avstängda från kommande matcher.

Fordonen

Men vad är det egentligen de kör, speedwayförarna? Jo det är en form av motorcykel, och det tokiga med dessa motorcyklar är främst att de saknar broms. Japp, du ska inte bromsa med en speedwaycykel, ska du sakta ner får du sluta gasa och bromsa med fötterna. Det finns fler saker som krävs av en speedwaycykel, bland annat krävs det att…

  • …motorcykelns vikt när det är otankad är som minst 77 kilo.
  • …den ska ha en fyrtaktsmotor som är encylindrig, och den maximala kapaciteten får ligga på 500cc.
  • …bränslet för att driva motorcykeln ska vara ren metanol och ingenting annat.
  • …motorcykeln ska ha en godkänd ljuddämpare monterad.

Som vi förstår är det lite speciellt när det gäller ett fordon som är gjort för speedway. Det är inte en helt vanlig motorcykeln som används, utan det är ganska speciella saker som krävs, särskilt när man ser till bränslet och liknande.