Självkörande bilar kan ta över på vägarna

Det har nog undgått få att det just nu för fullt utvecklas, testas och implementeras självkörande bilar i trafiken världen över. Faktum är så att det förmodligen bara dröjer ett par år innan självkörande bilar är fullt vanligt att se åkandes runt på vägarna, om man ska tro forskarna.

Vi har tidigare skrivit om att elbilen växer i popularitet, men desto populärare kommer alltså den självkörande bilen blir. Dessutom kanske den går på el, då blir det ännu bättre. Om man ska tro forskare så kan hela 90 procent av bilarna i städer ersättas av självkörande bilar inom två år.

Biljättar säkrar upp för att bygga självkörande fordon

Denna utveckling kring självkörande bilar har fått biljättar att tänka på framtiden. Volvo, Ford och BMW har bland annat satt upp mål kring tillverkandet av sådana bilar. Googles självkörande bilar har redan körts i USA under flera års tid. Så, redan nu skulle vi kunna sitta och åka runt i självkörande bilar, menar experter. Det handlar bara om att Sverige också ska ta steget.

Vardagen kommer se annorlunda ut om två år

Utvecklingen kring de självkörande bilarna har gått supersnabbt. Och forskaren Anna Pernestål Brenden som är trafikforskare på KTH menar på att vi kan förvänta oss att ha fordonen väldigt snart här i Sverige. Såhär säger hon till SVT:

”Hade man frågat för tio år sen hade man kanske sagt från industrins sida att självkörande bilar skulle komma år 2040-2050. Men nu tror alla att självkörande bilar kommer att påverka vår vardag inom två år.”