Faror i motorsporten

I motorsport utsätter sig förarna konstant för höga hastigheter och stora risker. Det är relativt vanligt med olyckor och då är skaderisken hög. Allt från skrubbsår till förlamning eller död drabbar den som åker av banan och det finns inga bra sätt att riktigt stoppa det.

I vissa fall, och på vissa banor, kan byggstaket vara av nytta. De kan hjälpa till att hålla publiken på plats och utanför några riskzoner, men kan också användas för att stoppa avkörande bilar. Det är ett billigt och effektivt sätt som inte så många har testat än.

Rallybil med publik bredvid banan.

Alla vill undvika dödsfall

Med högre säkerhet och modernare teknik tycker man att det borde vara färre olyckor och framförallt mycket färre dödsfall i motorsporten. Så är dock inte riktigt fallet. Även om det inte är lika många dödsfall som för 20 år sedan, är det långt för många för att någon skall vara nöjd. Senast i våras dog två personer som stod i publiken vid ett rally i södra Frankrike. Det är många som frågar sig om det verkligen borde vara tillåtet att befinna sig i farozonen när man tittar på motorsport. Är det värt att riskera någons liv bara för att de ska få titta nära på bilarna som flyger förbi? Den enkla och förmodligen effektiva, dock dyra, lösningen skulle vara att sätta upp ordentliga barriärer mellan banan och publiken, även om det betyder att det inte får plats lika mycket publik eller att vissa delar måste vara av stängda helt. Motorsporten har inte råd att fortsätta på samma vis som nu.