Viktiga datum för alla bilägare


Som bilägare är det viktigt att hålla koll på flera datum varje år för saker som rör ens bil. Det handlar bland annat om att man ska byta däcktyper på bilen minst två gånger per år samt hålla koll på när ens bil ska in på den årliga servicen. Som bilägare har man också ett ansvar för att hålla sin bil i ett gott skick, att se till att bilen är ordentligt försäkrad och att man inte gör något dumt med sin bil.

Det är väldigt viktigt att man håller sin bil i ett gott skick. Anledningen är att man riskerar böter om något viktigt är trasigt, som att man inte kan blinka ordentligt eller att bilen skulle läcka olja eller något annat farligt. En skada på bilen ska omedelbart åtgärdas på en bra verkstad. Årligen ska man dessutom besöka en auktoriserad verkstad som kan göra en besiktning på bilen från topp till tå. Om verkstaden hittar allvarliga fel kan det resultera i att man får körförbud till dess skadorna är åtgärdade. Därför måste man se till att skadorna blir åtgärdade på en gång. Detta kan såklart kosta en del men det är något man som bilägare måste räkna med.

Hålla efter däckbytardagar

Två gånger per år ska man byta från sommar- till vinterdäck. Detta sker på en gång på hösten och en gång på våren:

  • Mellan den 1 december och 31 mars måste man ha vinterdäck på bilen.
  • Dubbdäck är endast tillåtet på vintertid, men inte alla på vägar.
  • Mellan 1 oktober och den 15 april får man ha vinderdäck om man vill, dock utan tvång.
  • Mellan den 16 april och 30 september måste man ha sommardäck på bilen.

Anledningen till att ett sådant här byte sker är för att årstiderna varierar och därmed också underlaget på vägarna. På sommaren är klimatet varmare och då behöver man inte ha de däck som ska klara av snö och is på vägarna, vilket man alltså behöver på vintern. Var får man då bäst tag på däcken? Man hittar enklast däck genom att besöka en bilverkstad eller att gå till en internetförsäljare. Du kan exempelvis köpa vinterdäck hos Däck365.se, och såklart även sommardäck.