Hyllning till den gamle legenden

Racing bil!

Alla dessa faror i motorsporten som år efter år diskuteras. Är något som inom Formel 1:en i alla fall har fått en bättre törn.

Inga dödsfall

De senaste 20 åren, har ingen fatal krasch ägt rum det har dock varit mer eller mindre krascher där förare har skadats. Dock inte några skador som har varit livshotande. I andra sporter, som körs på landsväg och i skog är det däremot snäppet värre. Där står ofta publiken nästan på vägen för att få se sin favoritförare eller team. Bara för något år sedan så dog två åskådare. Det kan dock bli väldigt dyr att bygga den typen av barriärer för att undvika detta. Publiken skulle kanske minska också.

Senna vs Schumacher

Det var legenden Ayrton Senna som dog i en våldsam krasch 1994. Efter detta började man kalla helgen för den ”Svarta helgen”. En legend inom racingsporten och den då varande enda sportguden i Brasilien. Många brasilianare pratade om Senna när han dog ungefär som att det är deras fader, moder eller kanske någon form av gud. Man anser att Formel 1 sporten inte har varit densamma sedan han försvann. För det landet har det alltid handlat om Formel 1 och fotboll. Den flerfaldige världsmästaren grät floder när han slog Ayrton Sennas rekord i antalet vinster och världsmästerskap. Presskonferensen fick brytas och man försökte att istället intervjua Mika Häkkinen. Men utan utslag. Sedan Ayrton Sennas död så har många inom sporten agerat för att få säkrare lopp. Man har bland annat byggt om många banor för att göra de ”mindre farliga” och många kurvor har blivit enklare att ta. Man har även bygg fler så kallade ”chicaner” för att kunna hålla ned maxhastigheten på många banor. Vid några tillfällen har man till och med tagit bort banor från racing kalendern för att kunna se över säkerheten.